Wat is het verschil tussen arm gas en rijk gas ?

De samenstelling van aardgas verschilt naargelang de herkomst. In de Nederlandse gasvelden is de energiewaarde van het gas ongeveer 15 procent lager dan in andere gasvelden. Er is met andere woorden 15 procent meer gas nodig om te koken of te verwarmen. Daarom wordt het ook laagcalorisch gas, L-gas of arm gas genoemd. Aardgas afkomstig uit de rest van de wereld is meestal hoogcalorisch gas, H-gas of rijk gas genoemd.

Wanneer zal de omschakeling gebeuren ?

In België zijn ongeveer 1,6 miljoen gasgebruikers betrokken. Dit grote aantal maakt het noodzakelijk om de omschakeling te spreiden in de tijd. Daarom is het begin van de omschakeling voorzien in 2018 en zal ze doorlopen tot in 2029. Elk jaar zullen meerdere gemeenten de omschakeling doorvoeren, in de zomer, wanneer het verbruik lager is. Hiervoor is een indicatief tijdschema opgesteld dat indien nodig jaarlijks aangepast zal worden. 

Je kunt hier nagaan of je gemeente volledig, gedeeltelijk of niet omschakelt naar rijk gas, met behulp van je postcode. Meer informatie over je persoonlijke situatie vind je op de website van je distributienetbeheerder en/of je gewest.

Wat moet er concreet gebeuren ?

 

Laat al je toestellen nakijken door ons zodra je distributienetbeheerder en/of je gasleverancier je hebben verwittigd. Je moet dit nazicht laten uitvoeren zodat je zeker bent dat je toestellen ook na de omschakeling veilig en correct zullen werken.

Het nazicht moet gebeuren voor de eigenlijke omschakeling.

Wij kijken de compatibiliteit van je gastoestellen met rijk gas na en regelen ze eventueel bij. Het is mogelijk dat we twee bijstellingen moeten doen : een tussentijdse bijregeling vóór de omschakeling en een definitieve afstelling na de omschakeling.

Cart
Your cart is currently empty.
0

Je winkelwagen